ÄR SULFATER, PARABENER OCH SILIKONER FARLIGA? 

Alla tre är vanliga ämnen i hårvårdsprodukter, framförallt i schampo och balsam. Däremot är de omdiskuterade kring hur de påverkar människa och miljö. Nedan reder vi ut begreppen och tipsar om hur du får ett vårdande och rent hår med rent samvete!


Sulfater är ämnen som ofta benämns som SLS (sodium lauryl sulfate) och SLES (sodium laureth sulfate). De gör att håret löddrar härligt och tar effektivt bort smuts och fett från håret – det låter väl bra? Problemet är ett sulfater tar bort smuts och fett FÖR bra. Detta betyder att sulfater inte gör skillnad på smuts och överflödigt fett mot det behövliga fettet som är nödvändigt för en hårbotten i balans och ett friskt hår. Sulfater torkar ut både hud, hårbotten och hår genom att tränga in i hårstråets sprickor och torka ut inifrån. Dessutom tar det bort allt välbehövligt fett från hårbotten.  Den härliga krispiga och rena känslan man kan känna efter en hårtvättning är ett tecken på att naturliga oljor har lösts upp och tvättats bort. Ett torrt hår utan naturliga oljor vill då överkompensera genom att producera ännu mer naturlig olja, vilket gör håret mer fett fortare, vilket gör att man måste tvätta håret ännu mer ofta och samtidigt då tillsätter ännu mer sulfater. Detta gör att man lätt hamnar i en ond cirkel som resulterar i ett livlöst, torrt men ändå fett hår. För att bryta den onda cirkeln kan man använda sulfatfria hårvårdsprodukter som innehåller vårdande ingredienser som inte rubbar den naturliga oljeproduktionen i hårbotten.

Parabener är en grupp av konserveringsmedel (de vanligaste är butyl paraben, propyl paraben, para-hydroxybenzoic acid och ethyl paraben) som används för att förhindra tillväxten av bakterier och svamp, och som är vanliga i kosmetika. Däremot har de varit omstridda för att eventuellt vara hormonstörande och allergiframkallande. Vi på IDUN Minerals väljer att inte använda några parabener eftersom vi vill att våra produkter ska vara så skonsamma som möjligt, anpassade för en känslig hy.

 

Silikoner är ingredienser som sveper runt hårstrået och skyddar den från fukt. Den hjälper håret att bli glansigt, bli följsamt och skapa ett anti-frizz-resultat. Men eftersom den skyddar mot fukt kan inte heller de fuktgivande och vårdande ingredienserna från schampo och balsam tränga in i hårstrået, vilket resulterar i att håret blir torrt och livlöst.  Vi använder inte några silikoner i våra produkter, istället fokuserar vi på att använda de bästa oljorna och fuktgivande ingredienserna som tränger in i hårstrået för att skapa en naturlig glans och följsamhet i håret.

Nedan finner du våra hårvårdsprodukter som alla är fria från sulfater, parabener och silikoner.  

tuotettu Wikinggruppen